|
Az yetişen ancak sayısız alanda kullanılabilen bitkiler uluslar arası alanda daha çok değer buluyor bu bitkilerden birisi de;JOJOBA
Az yetişen ancak sayısız alanda kullanılabilen bitkiler uluslar arası alanda daha çok değer buluyor bu bitkilerden birisi de;JOJOBA Anavatanı Amerika'nın Arizona ve Kalifornia eyaletleri ile Meksika'nın Sonora Çölü olan, her zaman yeşil, 100-200 yıllık ömre sahip çalı formunda bir çöl bitkisidir. İlk olarak 1789 yılında İtalyan Rahip Clavijero tarafından tanımlanmıştır. Bizde ise keçifındığı olarak bilinmektedir. 1933 yılında tohumundaki mumun yapısına benzer yağın, diğer bitkilerdekinden farklı olduğu tespit edilmiştir. 600-1200m yüksekliklerde ve 1 dekar (1.000m2) alanda 175-200 bitki yetişebilmektedir. Ekiminden 3-4 yıl sonra faydanılabilmektedir. Toprak seçiciliği yoktur, çorak yerlerde büyüyebilir. Yıllık 500mm yağış, iyi bir verim için yeterlidir; 100mm’de az da olsa tohum verir, ancak bitki hiç susuz uzun yıllar yaşar. Litrede 7 gr yoğunlukta tuzlu suya dayanıklıdır. 60-90 cm boyu olduğu halde, iyi sulama ile 2-3 m boylanabilir. Kökleri ortalama 9-10 m derine iner; olgun bir jojoba bitkisinin kökü 20-25m derine inebilir. Yağı zeytinyağına benzemektedir. Yüksek hız ve sıcaklıkta çalışan makineler için yağlayıcı madde olarak rafine edilmeksizin kullanım özelliğine sahiptir. Çok hassas makinelerin yağlanmasında kullanılabilecek kadar incedir. Uçak ve füze motorlarında kullanılabilen Jojoba yağı, otomobilde motor yağı olarak kullanıldığında, araç 200.000 km yol alabilmektedir. Bitkinin yağ elde edildikten sonra kalan küspesinde, %30-35 oranında protein bulunmaktadır. Kalitesi nedeniyle hızla temel kozmetik maddesi haline de gelmiştir. Acılaşma ve bozulmaya karşı dayanıklı olması nedeniyle deri üzerinde hoş bir his oluşturmaktadır. Temel madde olarak Jojoba kullanılmış şampuan, saç besleyicileri, saç spreyleri, vücut ve banyo yağları, el losyonları, nemlendiriciler, güneş yağları, makyaj temizleyicileri, rujlar, temizleme kremleri gibi birçok ürün Amerika ve Avrupa ülkelerinde satılıyor. Jojoba Türkiye hariç hemen bütün komşularımızda (ki 1984 - 1985 yıllarında ilk ürünleri almaya başlamışlardır) ve birçok ülkede yetiştiriliyor. ABD'de oldukça büyük popülaritesi bulunan bitkinin bu ülkede derneği bile mevcut. Amerika’da 1985 yılında ‘stratejik bitki’ ilan edilen jojoba, gıdadan tekstile; savunma, ilaç, boya, otomotiv ve kağıt sektöründen sanayi ve kozmetiğe kadar binlerce üründe kullanılabiliyor. (Kaynak.www.ankara.edu.tr) Başta A.B.D., İsrail ve Meksika olmak üzere Avustralya, Arjantin, Brezilya, Paraguay, Venezuella, Libya, Mısır, Sudan, Kuveyt, Hindistan, Nijerya, Kenya, Japonya ve Avrupa Birliği Ülkeleri, Jojoba yetiştiriciliği konusunda her türlü imkanı değerlendirmektedir. Hatta Japonya iklimi elvermediği için jojobayı kendi topraklarında üretememesine karşın, Amerika ve Meksika’da bu bitkiyi üreten tarım alanlarını satın almış durumda... Jojoba bitkisi de Türkiye tarımı için alternatif olabilecek bir ürün. Yapılan araştırmalar, jojoba üretimi için Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki fakir ve çorak arazileri uygun ekim alanları olarak gösteriyor. Ülkemizde Jojoba ile ilgili çalışmalar çok yenidir. 1981 yılında Adana’da bir Jojoba bahçesine sahip olan Sami Dinkçioğlu, Jojoba’nın ülkemizde yaygınlaşması için uzun yıllar çalışmıştır. Ayrıca her yıl erozyonla 500-600 milyon ton toprak kaybettiğimizi de düşünürsek, bu bitkiyi yetiştirmekle kurak ve çorak topraklarımızı da erozyondan böylece korumuş oluruz. (Araştırma: Ankara Üniversitesi Dr.Mücahit Taha Özkaya) Artık görüldüğü gibi bir ürün estetik özelliğinden çok faydalanıldığı alanların çokluğu ile değerlendiriliyor ve stratejik olarak kabul ediliyor. Sanırız JOJOBA da bu ünvanları çoktan hak etmiş bitkilerden biri.....  1933 YILINDA, TOHUMUNDAKİ MUM TABİATINDAKİ YAĞIN, DİĞER BİTKİLERDEKİ YAĞLAR-DAN FARKLI OLDUĞU ve KAŞALOT ADLI SPERM BALİNANIN YAĞINA DENK OLDUĞU KEŞFEDİLMİŞTİR. 2 nci DÜNYA SAVAŞI İLE BİRLİKTE ÖNEMİ ARTMIŞTIR, ANCAK ÇALIŞMALAR 1972’DE İLAN EDİLEN DENİZ MEMELİLERİNİ KORUMA ANLAŞMASININ BALİLALARIN AVLANMASINI KISIT-LAMASI İLE YOĞUNLAŞMIŞTIR. 
JOJOBA BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİNE SİTEMİZDEKİ ŞİFALI BİTKİLER KATEGORİSİ İÇERİSİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ: http://www.bitkihastanesi.com/index.php?option=com_content&task=view&id=292&Itemid=39
| Comments () >> |
 |
| Write comment |
You must be logged in to post a comment. Please register if you do not have an account yet. |
|